Wangdue – Trongsa Expressway. Bhutan på MC

Dette ble dagen vi tok av silkehanskene. 17 mil fra Wangdue Phodrang til Trongsa er et fullt dagsverk. Vi var forespeilet ca 50% asfalt. Forholdene viste seg å være mye bedre. Det var knapt asfalt i det hele tatt!

Det ble en god natts søvn på de fleste til bruset fra elva Dang Chhu. Meget disiplinert start kl 0800. Veien gikk raskt over til anleggsområde. Med noen unntak fortsatte det sånn frem til Trongsa. Det er slutt på de polerte veiene vi hadde cruiset på rundt Thimphu.

Tidlig på etappen så vi endringen i naturen. Det blir frodigere, brattere og villere. Like før en te-stopp ved Noorboding revner skydekket i nord, og rekken med snødekte fjelltopper lyser mot oss. Det er da dagens lille uhell skjer. Syklene til Knut og Per Karsten får nærkontakt. Ingen skade skjedd, og latteren sitter løst når vi forstår årsaken: Helt synkron respons på utsikten og den fantastiske fjellrekka – med ditto uoppmerksomhet.

Vi er tidlig ute idag, og beslutter å ta turen opp Phobjika Valley til Gangteng. Nå er det slutt på veiarbeid. En smal men nydelig asfaltvei slynger seg opp til Lowa La pass på 3360 meter. Deretter ned i en helt fantastisk, vid og åpen u-dal. Et stort tempel, spredt bebyggelse, Yak som beiter, og vårt mål – The Black-Necked Crane Information Centre. Disse helt spesielle tranene har dalen som tilholdssted om vinteren. Her rakk vi en innføring i arbeidet som gjøres for å bevare bestanden. I Bhutan skal ikke modernisering av landet gå på bekostning av naturen. Arbeidet har blant annet avdekket hvor aktive leopardene er. Hmm….. Noe tenke på når du er ute og løper, Torkel?

Samme vei tilbake og ned til veiarbeidet. Helt klart at forholdene idag ligner mistenkelig på noe vi har opplevd på en viss annen tur i regi av IA…..

Turen går videre opp til dagens høyeste punkt, Pele La pass på 3420 meter. Deretter jobber vi oss ned mot en lunch på en restaurant med en nydelig utsikt over dalen. Lunchen smakte virkelig godt. Riktignok følte vi den var fortjent idag, men det kan ikke være eneste grunn til at den smakte såpass.

Etter lunch følger vi elva Nyala Chhu nedover, med Black Mountain Range og The Black Forrest på sørsiden, motsatt side av elva for oss. Vi tar pause ved de tre stupaene ved siden av veien til Trongsa. En stupa for hver av Bhutan, Tibet og Nepal. Her briljerer igjen vår eminente guide og forteller Tsering med sine historier: Black Forrest er «virgin» – uberørt. Ingen går inn dit. Der bor djevelen – i dette tilfellet en kvinnelig en. Husdyr som roter seg inn dit kommer aldri ut.
Stupaene er satt opp her for å beskytte folk, men det hjelper ikke alltid. På natta kan hun vise seg på veien som en vakker kvinne og be reisende om skyss. Det går ikke bra med de som tar henne med. Noen kommer ikke frem. Den siste kjente episoden er visstnok ikke mer enn ca 10 år gammel! Folk heromkring reiser ikke på natta.

Flere av historiene så kom rekker vi ikke ta inn her.

Vi reiser på dagtid, og kommer oss trygt ned til hotellet Yangkhil Resort. De første regndråpene dryppet da vi rundet inn på parkeringen. Vi er raskt installerte på nydelige rom, og oppdager den helt utrolige utsikten til Trongsa Dzong. Dit skal vi i morgen!

Per Karsten

Mystiske Bhutan på MC
Teservering av denne jenta, med utsikt over vakre fjell
Mystiske Bhutan på MC
Kart og reiserute diskuteres
Mystiske Bhutan på MC
Phobjikha Valley, som i tillegg til svarthalsede traner også har bjørn, rev og leoparder…
Smakfull lunsj på herlig plass
Mystiske Bhutan på MC
Tradisjonelle hus i Bhutan. Man må bygge etter strikte regler. Dette gjør at vi over alt ser forseggjorte, vakre hus
Mystiske Bhutan på MC
Gårdsbruk i den vakre landsbyen Gangteng

Om forfatteren

client-photo-1
Knut de Presno
Har bodd nesten åtte år i India, ledet medisinske team med leger og sykepleiere på fler av de store naturkatastrofene de siste årene, som f. eks. tsunamien, jordskjelvene i Pakistan og på Haiti og orkanen på Filippinene.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.