Fosser og krater. På vei til Myvatn. 6/8

6/8
Å kjøre ut fra Akureyri mot øst fører ganske raskt inn i en tunnel som er 7,5km lang. Her merker vi forskjell på norsk og Islandsk grunnfjell. I Norge går temperaturen raskt ned til 12-14 grader i lange tunneller, her gikk temperaturen raskt opp til 30 grader. Nesten så vi ventet å se en bekk med lava i veikanten…

Første stopp er Godafoss, en flott foss som ligger langs hovedveien, før ferden går videre til Husavik, en flott liten havneby. Her blir det kaffe og snacks på havna i finværet. Vi runder halvøya og ser ut over åpent hav, bare noen klipper ute i havet bryter uendeligheten. En fotostopp for å forevige den fantastiske naturen vi kjører mot.

En Canyon mot ett av utløpene fra Vatnajøkull, Ásbyrgi. Her er det flere teorier om hvordan det har blitt til, fra mytologi til vulkanutbrudd under vatnajøkull som har medført en flodbølge av dimensjoner til å vaske ut en enorm canyon. Vi finner en plass under en av de bratte fjellveggene og spiser medbragt lunsj.

En helt ny vei sørover gjorde at vei-leder en stund var usikker på om han var på riktig vei, men veien kom inn igjen på GPS når vi svingte ned til Dettifoss, en av europas mest vannførende fosser. Det var skikkelig grått vann nå, noe som tyder på mye smelting fra Vatnajøkull.

Vi kjørte over kanten til vulkankrateret som er blitt Myvatn og plutselig er vi i vulkanlandskap. Det pyser ut dampskyer overalt og noen steder ryker bakken. Etter tanking finner vi frem til hyttene vi skal bo og spiser middag på farmen som leier ut. De har bygd om halve fjøset til restaurant, skillet mellom restaurant og ku-fjøs er en glassvegg slik at en kan følge med på dyrene. Eller var det motsatt? Også i dag har det vært tilnærmet skyfritt. 🙂

Om forfatteren

client-photo-1
Knut de Presno
Har bodd nesten åtte år i India, ledet medisinske team med leger og sykepleiere på fler av de store naturkatastrofene de siste årene, som f. eks. tsunamien, jordskjelvene i Pakistan og på Haiti og orkanen på Filippinene.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.